Pörkölő

Arch&Beans Coffee Works Astoria

1088 Budapest, Rákóczi út. 5.

Belvárosi látványpörkölő és kávéházunkat 2020 júniusában nyitottuk tradicionális, nagy múltú helyszínen a Rákóczi út elején. A belső a 19.századi építészet stílusjegyeit hordozza: gazdag arany dekoráció, monumentális mészkő oszlopok, boltívek (angolul Arch, a márkánk elnevezésében is szerepel) és eredeti mozaik padló. 

Itt történik a pörkölés, üvegfal mögött, egy külön helyiségben. Szinte egyedülálló módon a belváros szívében bárki bepillantást nyerhet a kávépörkölés folyamatába. 

 A 12 kg-s Probat Probaton gépünk, a kiváló alapanyagaink és tapasztalt munkatársaink garantálják a kiváló minőséget.

 

 • Mit jelent, hogy minőségi alapanyagokat használunk?
  a SCAE által 1-től 100-ig használt pontrendszerben az általunk felhasznált zöld kávék minimum 84 pontosak.
  Csak friss szüretből vásárolunk! 
 • Mit jelent, hogy odafigyeléssel pörkölünk?
  az Arch&Benas mikropörkölő, ezért minden egyes adag kávé pörkölését különös figyelem követi. Egy adag nem lehet több, mint 10kg.

  Minden adag kávét pörkölés után utóválogatunk, így nem maradhatnak hibás, vagy túlpörkölt szemek a zacskóban

  Cégünk kőtelenítő gépet használ, így garantálhatjuk, hogy a termék nem okoz sérülést a kávéőrlő gépekben.

Folyamatosan keressük az új, izgalmas zöld kávékat, hogy a kínálatunkban friss, modern ízek szerepeljenek. Pörkölési filozófiánkat a kávé terroir ízjegyeinek bemutatása és a vásárlói visszajelzések elemzése határozza meg. 

Frissen pörkölt kávé

Pörkölő Szolgáltatásai

Irodáknak

Kávézóknak

Pörkölőlátogatás

A kávépörkölő

A kávé élvezetét a szakszerű pörkölés teszi lehetővé

A kávé egy gyümölcs. De nem az a fajta, amit leszedve megehetünk. Vagyis de. Hiszen a kávécserje termésének, a kávécseresznyének a húsát akár meg is ehetnénk, ahogyan teszi is sok élőlény, például a cibetmacska. Számunkra azonban sokkal érdekesebb a kávé magja. Olyannyira, hogy a közbeszédben ’kávé’ alatt nem is gondolunk gyümölcsre igazán. A kávé magától értetődősége származásának, elkészítésének útját is homályba fedi. Legtöbben úgy gondolunk az italra, mint dobozban, őrölve érkező fekete anyagra, amiből forró italt „főzünk”. Pedig sok minden történik a babbal, amíg szemes kávéból eszpresszóvá változik. Az egyik legfontosabb változás, ami során a zöldborsó szerű babból a jól ismert barna kávészem lesz nem más, mint a pörkölés folyamata. De mi is kell a kávépörköléshez? Leginkább kávé és pörkölő, valamint egy pörkölő. Mármint, aki a kávépörkölővel pörköl. Ahogyan a barista szakma is külön tudást igényel, ugyan úgy pörkölő mester sem terem minden bokorban.

Kávé pörkölő gép

Alapvetően különbséget kell tennünk otthoni, hobbipörkölés és nagyüzemi előállítás között. Az otthoni pörkölő pár száz gramm kávét készít jellemzően egyszerű készülékekkel. A nagyüzemi eljárás során akár mázsaszám pörkölődik a kávé, a lehető legmodernebb berendezések segítségével. A speciality kávézók elterjedésével egy harmadik szint is megjelent, amit legtöbbször kézműves jelzővel illetnek. Ez valahol a két volumen között helyezkedik el, és a legfontosabb jellemzője a teljes folyamatkontroll és minőség-ellenőrzés. Míg mennyiségben az otthoni pörköléshez áll közelebb, addig a használt gépek, technológia már a nagy cégekével azonos. A teljes képhez hozzátartozik az utóbbi időben megjelent otthoni felhasználásra szánt minipörkölő berendezések terjedése, bár igen magas áruk miatt ez egyelőre csupán a tehetősebb kávéimádók játékszere. A kávépörkölő főbb alkotórészei:
 • pörkölő dob, tartály
 • hőgenerátor
 • hűtőtálca
A pörkölő működése szerint lehet kézi, vagy elektromos. A pörköléshez használt hő előállításának is több módja van:
 • elektromos fűtésű hőbefúvással
 • gázfűtésű
 • fatüzelésű
Ez utóbbi egy eléggé különleges módja a pörkölőgép üzemeltetésének, elterjedt megoldásnak semmiképp sem nevezhetjük. Elektromos légbefúvást kisebb mennyiséghez alkalmaznak, a nagyobb pörkölők pedig jellemzően gázzal működnek.

Folyamat kontroll a kávépörkölőben

Legyen bármilyen üzemű is a kávé pörkölő, ha igazán jó eredményt szeretnénk elérni, fontos, hogy a teljes pörkölési folyamatot kontrollálhassuk. Könnyű belátni, hogy a gáztűzhelyen serpenyőben kevergetve soha nem lesznek egyenletesre pörkölt kávészemeink, ízletes presszónk, bármennyire is szépíti meg a nosztalgia a régmúlt emlékeit, amikor nagyszüleink még otthon pörkölték a kávét, ha lehetett kapni. Egy modern pörkölő precíz beállításokat tesz lehetővé, a folyamat közben is változtathat a pörkölő mester a profilon, ha úgy látja szükségesnek. A speciality vonalon elterjedt világos pörkölésű kávék még több odafigyelést és szakértelmet igényelnek, de miért is?

A kávé pörkölés erősségi fokai

A gyakran nem igazán jó ízű robusta kávékat régebben jellemzően sötétre pörkölték, hogy a kellemetlen ízeket elégessék. Az így kapott kávéból készített presszó ízvilága kesernyés, rendkívül egytónusú. A kávékultúra terjedésével és az egyre növekvő fogyasztói igényekkel együtt folyamatosan háttérbe szorult a robusta kávé az arabica fajtákkal szemben. Az arabica, bár kényesebb növény, ízében sokkal komplexebb robusta társainál. A válogatott, minőség arabica kávét nem érdemes elégetni, hisz az ízei elvesznének. A világos kávé pörkölés során megmaradnak a jellegzetes savak, a kávé természetes édessége – ugyanakkor a hibák is felerősödnek. Épp ezért a pörkölő mesternek nincs egyszerű dolga. A világos pörkölés és a közepes közötti választóvonal pörkölésenként változik. Egy perc ebben a szakmában döntő jelentőségű, előre programozott nagyüzemi eljárással nem garantált a siker.

Filterbe vagy presszóba lesz?

A speciality kávékat gyakran megkülönböztetik aszerint is, hogy milyen eljárással érdemes elkészíteni. Alapvetően elmondható, hogy filter kávékhoz leginkább a világos kávépörkölés ajánlott, sötét viszont semmi esetre sem. A filter kávé készítésének a sajátosságai miatt az elkészült ital sokkal több aromát, ízjegyet, tónust képes visszaadna, míg egy csésze eszpresszó sokkal sűrűbb, testesebb, intenzívebb ízélményt nyújt. Kávé pörkölő üzem és szakember is lehet az Arch and Beansben. A kávépörkölőben indul az ital útja, mely a spaciality kávézóban a kávégépen keresztül jut el a vendégekhez, akik mindíg frissen pörkölt kávét kaphatnak. A szakszerű pörkölés és kávéfőzés tanulható, ezt baristaképzéseken lehet a legkönnyebben elsajátítani.Az ArchnBeans szolgáltatásai Budapesten: kávéról, kávé pörkölés, kávé pörkölés pörkölt kávé készítés, friss kávé, szakszerű pörkölés.