Barion Pixel
Kotyogó kávéfőző

Otthoni kávékészítés

Otthon kávézni – innen indul az otthoni kávékészítés

Kotyogó kávéfőző

Kotyogó kávéfőzőNem tudod, milyen kávét is szeretsz? Motoszkál benned, hogy innál valamit, amit eddig még nem?

Kóstoltál valahol valamit a városban, de már nem is emlékszel, milyen is volt, csak arra, hogy valahogy … más? Szeretnél otthon is kellemes, aromás kávé italokat kortyolni?

Számos módon hozzákezdhetsz a kávé világával való ismerkedéshez. Első körben mindenképp érdemes felkeresni olyan kávézókat, ahol több fajta kávét, készítési módot is ki lehet próbálni. A kávé bizony sokarcú, ezért érdemes sokat kóstolgatni, mielőtt az otthoni géppark kialakításába belekezdünk. Az Arch & Beansben gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy a vendégein csak sejtik, mit szeretnének, de igazából nem biztosak magukban. Ilyenkor igyekszünk kellően informálni a betérőt, hisz annyiféle variáció van jelen ma a kávés piacon, olyan mértékű a választék, hogy a baristáinknak is résen kell lenniük, ha naprakészek szeretnének lenni.

 • Miért pont azt a fajta kávét vegyük?
 • A világos vagy a sötét pörkölés finomabb?
 • Miért azt a kávégépet, vagy őrlőt vegyem?
 • A presszó vagy filter kávé a jobb?

És így tovább, sorolhatjuk a kérdéseket, amelyek gyakran merülnek fel – tévesen – vagy-vagy formában (mert hiszen melyik finomabb: a körte, vagy az alma?).

De vegyük sorra az első lépéseket egy konkrét példán: Mi az a minimális felszerelés, amivel érdemes belevágni az otthoni kávézásba?

Kotyogó újra töltve

Mire lesz szükségünk a kávéfőzéshez?

 • Őrlő
 • Minőségi mokka főző (kotyogó)
 • Tisztított, lágy víz
 • Frissen pörkölt kávé (a MR. Black szemes kávét ajánljuk)

A kotyogó nemzeti kávékészítő eszközünk, mindenki ismeri, ugyanakkor nem mindenki tudja, hogyan lehet a legjobb eredményt elérni ezzel az egyszerű készülékkel. Amennyire a gyorsaságról, könnyű kezelésről szól a – gyakran tévesen – kotyogónak nevezett eszköz, annyi potenciál rejlik benne, ha pár egyszerű dolgot betartunk.

Kávékészítési alapvetés:

 • Mindig friss kávészemeket használjunk!
 • Mindig frissen őrölt kávét használjunk!
 • Mindig tisztított, lágy vizet használjunk!
 • Kerüljük el a kávé megégését!

Hogyan készítsünk kávét kotyogóval?

Kávé főző szett

Alapvetően a fenti pontokat betartva a kávé készítése mindig a megfelelő őrleménnyel kezdődik. A bolti előre őrölt kávékkal a fő gond, hogy nem tudjuk, mikori, illetve az őrölt kávé pillanatok alatt elveszíti aromáját.

Otthonra kotyogóhoz jó szívvel tudjuk ajánlani akár a Hario kézi őrlőit. Az otthoni őrlésnek két nagy előnye is van: egyrészt a frissen őrölt kávé sokkal aromásabb, testesebb italt eredményez, másrészt tudunk kísérletezni az őrléssel, így ízlésünknek megfelelőbb kávét készíthetünk.

A kávé keserű… ha elégetik. Alapvetően a kávé tartalmaz cukrot, így természetétől fogva édeskés. Ez nem azt jelenti, hogy bűn lenne édesíteni a reggeli italunkat, de egy jól elkészített mokkának nem szabad keserűnek lennie.

Két egyszerű szabály betartásával elkerülhetjük, hogy a kotyogónk elégesse a kiválasztott, jó minőségű, helyesen őrölt kávénkat:

 • előmelegített vízzel töltsük fel a tartályt, ezzel lerövidítjük a főzési időt, nem lesz ideje a felső résznek túlhevülni.
 • tapasztaljuk ki, mennyi idő alatt folyik le a kávénk, és még azelőtt vegyük le a tűzhelyről, mielőtt „köpködni” kezd. Ha sokáig fent hagyjuk, a kotyogó felső része 100 fok fölé hevülhet, és utólag égetjük meg a kávénkat.

Nagyon fontos, hogy ne csapvízzel töltsük fel a kotyogót. A hálózati víz nem csak a főzőnket teheti tönkre vízkővel, de a kávénk ízét is meghatározza. Használjunk alacsony ásványi anyag tartalmú forrásvizet, vagy tisztított vizet (a sokak által etalonnak tartott Norda víz például 62mg/L-es összes oldott ásványi anyagot tartalmaz). A legjobb, ha beszerzünk egy vízszűrő kancsót.

Ha mindent jól csináltunk, a csészénkben kellemes, testes, aromás ital kerül, amelyet önmagában is élvezet fogyasztani.

Arch&Beans logo

#coffee2love
Nothing but love.
But coffee first!

Ajánló

Kávéshop

Kávéházunk ízét otthon is átélheted